Thailand

Saturday, August 12, 2006

Meer lezen over Thailand

Ayuthaya:
Ayuthaya ligt aan de samenvloeiing van 3 rivieren: de Chao Phrayo, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. De oude hoofdstad van Siam schenkt u een overvloed aan eeuwenoude tempels en paleizen.

Bangkok:
De hoofdstad van Thailand werd zo benoemd in 1782 door koning Rama I en door de Thai bijgenaamd “Krung Tep” of “Stad der Engelen”. Het is een levendige, zelf drukke stad, maar ook een stad vol prachtige tempels en paleizen, die goed bewaard zijn gebleven. Zo kennen we o.a; de Wat Arun (de Tempel van de Dageraad) en de Wat Traimit, een klooster uit 1928. Het bekendste monument is ontegensprekelijk het Koninklijk Paleis met prachtige voorbeelden van de oude Thai-architectuur. Het door stenen wachters bewaakte Tempelplein is een ander hoogtepunt, dat U niet snel zal vergeten. Bangkok is echter ook een moderne en bruisende stad met een gevarieerd uitgaansleven en diverse shoppingcentra.

Kanchanaburi en de “River Kwai”:
Ten westen van Bangkok in de provincie Kanchanaburi vinden we een aantal interessante bezienswaardigheden. De stad Nakhon Pathom bekend om de Phra Pathom Chedi, met zijn 127m de hoogste chedi of dagoba ter wereld. De drijvende markt van Damnoem Saduak is een van de bekendste toeristische toppers van Thailand. Houten kano’s beladen met vele kleurrijke vruchten, groenten en nog vele andere souvenirs worden bestuurd door Thaise vrouwen, gekleed in traditionele klederdracht.Kanchanburi staat nog het meest bekend omwille van de aanleg van de beruchte dodenspoorweg langs en over de rivier Kwai. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hier een spoorweg gegraven die een verbinding maakt tussen Thailand en Myanmar. Ontelbare krijgsgevangenen (16.000) hebben hier het leven verloren bij het graven van deze spoorweg. Het bezoek aan het kerkhof en het museum laat U zien onder welke barre omstandigheden deze mensen gewerkt en geleefd hebben.

Chiang Mai:
Chiang Mai is de tweede grootste stad van Thailand en heeft teerecht de bijnaam “Roos van het Noorden” gekregen. De bevolking leeft hier voor een groot deel van het toerisme. Niet te verwonderen met een dergelijk aanbod aan belangrijke bezienswaardigheden: prachtige tempels zoals de vergulde Wat Doi Suthep, de olifantentrainingskampen, de Thaise handwerkkunstenaars en de prachtige natuur zijn maar enkele van de aantrekkingspunten.

Chiang Rai:
Chiang Rai wordt ook wel de “poort” tot de Gouden Driehoek genoemd. Het is een snelgroeiende stad met veel zomerhuisjes voor de bevolking van Bangkok. Chiang Rai heeft eveneens enkele bezienswaardige wats (tempels), zoals de Wat Ngam Muang en Wat Doi Tong. Beiden zijn gelegen op een heuvel en bieden een mooi uitzicht over de rivier Kok.

Chiang Saen:
Gelegen aan de oevers van de Mekongrivier, langs de grens met Laos, is deze plaats historisch gezien van enorm belang. Zo kan je er ruines van vele belangrijke monumenten bewonderen uit de 13e eeuw. O.a. de Wat Pa Sak, een tempel die een prachtige oude chedi (stoepa) huisvest uit 1292.

De Gouden driehoek en de Mekong:
De Mekongrivier vormt de grens tussen de landen Laos, Birma (Myanmar) en Thailand en vormt de zogenaamde “Golden Triangle” waar de door de bergbewoners geteelde opium vandaan komt.

Phitsanulok:
Deze typische Thaise provincieplaats is bekend voor de vele woonboten die in de Nanrivier liggen. Hoewel het de ideale verbinding maakt tussen het Noorden van Thailand en Bangkok, is Phitsanulok nog niet overrompeld door de toeristen.

Sukhothai:
De eerste hoofdstad van Thailand tijdens het gouden tijdperk is met meer dan 100 ruïnes van tempels en beelden het hoogtepunt in de Thaise architectuur. Gesticht in de 13e eeuw vormt Sukhothai met gebouwen als de Wat Mahathat, een voorbeeld voor de toenmalige Thaise levenswijze. Een bezoek aan dit historisch park en het museum zijn een absolute aanrader.

Pattaya:
Wellicht de bekendste badplaats van Thailand, gekend voor zijn nachtleven. Een bruisende stad waar stranden uitnodigen tot een zonnige verpozing na een nachtje stappen.